Utbytesstudenternas startpaket färdiga!
I övrigt har vi jobbat med terminsavslutning, nöjd-student-enkäten och hjälpt radio-, ljud- och lärarstudenter den här veckan.
På onsdag är det kårfrukost! Välkommen!
Nu är arbetsveckan slut. Det ska firas med te, kaka och tidningsläsande. Mot foajén och tidningshyllan!
/Amanda, tar helg
Demokratiföreläsning...
Men det bästa är att jag pratade om bostadssituationen och hävdade att det är dags att göra något nu, annars kommer studenter inte söka hit eftersom det inte finns någonstans att bo och det förlorar både skolan och Piteå på. Detta tog skruv och det skulle börja arbetas med nya studentbostäder nu genast.
Så nu håller vi tummarna för att alla ettor får någonstans att bo i höst! Det här ska kåren jobba hårt för!
/Amanda
Vad är PiSk och vad är KiP?
Enkät, föreläsningar och rektorsluncher
I onsdags var jag på rektorslunch i Luleå där vi mest pratade om avskaffandet av kårobligatoriet. Det känns skönt att LTU verkligen tycker att studentrepressentation är viktigt och att de vill hjälpa oss att få till en bra studentkårsverksamhet även med mindre pengar.
I torsdags var det möten om den här enkäten "Nöjd Student-index" som ska komma i maj till alla universitetets studenter. Jag satt med både i gruppen som gör frågorna och gruppen som sköter marknadsföringen och tycker att det känns bra. Vi kommer arbeta för en riktigt hög svarsfrekvens så att man får tillförlitliga svar och universitetet faktiskt får veta vad de är bra på och vad de kan förbättra.
Imorgon är det ännu en intervju om kårobligatoriet, på onsdag styrelsemöte då Oskar kommer komma och vi ska prata examensfest, på torsdag är det flera enkätmöten och på lördag är det meningen att jag ska hålla ett 45 minuters föredrag om "Ungas syn på demokrati" på Demokratiforum på Nolia City. Det ska bli intressant. Själv tycker jag att den tilldelade titeln "Ungas sym på demokrakrati" är väldigt vag, men jag ska höra av mig nu och fråga vad de egentligen vill att jag ska prata om. Hur som helst är det ju bra att studentkåren syns även på stan!
Nu väntar kallelseskrivningar, mail och påtår på tekoppen.
/Amanda
Flyg billigt i mars och april!
Kårobligatoriets avskaffande
Jag känner mig delad i förslaget. Tycker inte om tvånganslutning och kan tycka att det är bra att kårerna måste visa att de är värda att vara med i, men regeringens förslag på ersättning är alldeles för lite. Nu får vi in 500 kronor om året på varje student, regeringens förslag är 105 kronor. Det kommer inte räcka nånstans. Förhoppningsvis är det många som ändå känner att de vill vara med i kåren för att få studentrabatter och studentrelaterad hjälp.
Piteå-tidningen ringde och ville göra en intervju, men eftersom jag var magsjuk mailade jag svar på intervjun istället. Här kommer den återgiven.
*******************************************************************************************
Hur ställer sig Piteå studentkår till förslaget att kårobligatoriet ska
försvinna?
Min högst personliga åsikt är att jag är positiv till själva principen. Jag tycker inte om tvångsanslutning och kan tycka att det finns en poäng med att kårerna måste visa sina studenter att det finns en mening med att vara med i en kår. Däremot tycker jag att det föreslagna statsbidraget är alldeles för litet, det kommer att bli svårt att klara sig på. Skattskyldigheten som Leijonborg talar om hjälper inte oss som hyr vårt kårhus.
Vår kårhusverksamhet kommer primärt inte försvinna, i och med att café- och pubverksamheten på Kårhuset inte sköts av Piteå Studentkår, utan av föreningen Kårhuset i Piteå (KiP). Alla som är medlemmar i kåren blir automatiskt medlemmar i KiP. Å andra sidan delar studentkåren och KiP på hyran av Kårhuset och har inte vi råd att betala kan vi bli av med huset.
Vad finns det för risker för studentkåren om förslaget går igenom?
Den ekonomiska risken..Även om kåren arbetar hårt med marknadsföring tror jag inte alla studenter kommer ansluta sig, och då kommer vi ha en mycket mer ansträngd ekonomi.
Kommer studentkåren överleva?
Det är jag övertygad om, men det blir nog några tuffa år innan man hittat en ny fungerande struktur.
Hur kommer Ni säkra era inkomster i fortsättningen(om förslaget går igenom)?
Det är svårt att svara på. Just nu har vi inga sponsorer annat än studentrabatter på olika ställen i stan, så att få sponsorer känns prioriterat. Och så ragga medlemmar.
Hur kommer ni arbeta för att studenter frivilligt ska gå med i kåren?
Eftersom förslaget inte kommit ut i sin helhet än är det svårt att svara på. Kan alla studenter kräva vår hjälp eller är det bara de som är medlemmar och betalar som vi hjälper? Hur funkar det med mecenatkort, ges det bara till dem som är medlemmar i kåren?
Om det bara är medlemmar som kan kräva hjälp och som får rabattkort har vi en del trumfkort på hand som gör att det blir intressant att vara medlem. Annars gäller ju samma som nu, ständigt arbeta för att synas och visa att kårens arbete gör skillnad och att kåravgifterna går till bra saker. Den utmaningen har vi redan nu.
****************************************************************************************************************
Vad säger ni om avskaffandet av kårobligatoriet?