Fredag

... och jag är på väg till en ö utanför stockholm för att få hav och skog i några dagar...

I onsdags var det kårfrukost. Med tanke på att påminnelsen inte gick ut så var det god uppslutning och flera bra frågor. Efteråt var det samrådsgrupp där vi i styrelsen träffade Ingemar Jernelöf (prefekt) Oskar Gedda (utbildningsledare) och Yvonne Soupani - Laakso ( biblioteket) Vi fick svar på alla era frågor ( rapport kommer på måndag) och hade flera intressanta diskussioner. Väldigt bra möte!

Om fem minuter har jag föreläsning om hermeneutik i två timmar. Dags att dra.

Trevlig helg!

/A

Piteå Studentkår rapporterar

...kan ju förresten läggga ut vad vi tänkt arbeta med detta år. Detta är rapporten universitetsstyrelsen fick.

Piteå Studentkår rapporterar


Under året planerar vi att arbeta med följande saker:


  • Förra året satsade vi hårt på att synas med kårtröjor, ny hemsida, en blogg  och informationsmail. Även i höst satsar vi hårt på marknadsföringen.

  • Programråden fungerar inte på alla utbildningar. Vårt mål är att alla utbildningar ska få ett fungerande programråd under detta läsår.

  • Utbytesstudentfrågan har ofta fallit mellan stolarna. Vi ska köpa in startpaket utbytesstudenterna kan kvittera ut när de kommer hit så att de slipper handla allting själva. I styrelsen har vi numera en post som har speciellt ansvar för utbytesstudenter. Vi vill också träffa LURC (Luleå University Reception Commitee) för att klargöra ansvarsområden vid hämtning och liknande.

  • Vi ska arbeta för att kursutvärderingarna ska bli bättre, både från student- och lärarhåll.

  • Våra musiklärarstudenter läser sin pedagogik under Institutionen för pedagogik och lärande. Lärarna därifrån har ett flertal gånger utryckt sig nedvärderande om våra studenter (inför dem) vilket självklart inte är acceptabelt. Vi planerar ett möte med prefekten för PoL när vi fått tillräckligt med information från lärarstudenterna.

  • En enkät om vad studenterna tycker om skolan, sin utbildning och studentkårens verksamhet ska skickas ut till alla studenter som ett underlag för vår verksamhet.

  • Vi jobbar på att Fronter ska bli det enda informationssättet på MME, just nu ges skolans information via fronter, anslagstavla, mail eller lappar i facken, vilket är ganska förvirrande.

  • Trots att MME bara rymmer musik och media är det ibland svårt att samarbeta över gränserna. Vi planerar därför lite gränsöverskridande projekt som utbildningskvällar (lär dig göra TV, sköta ett mixerbord...) och en flirt med Fångarna på fortet där lärare och personal delas in i mixade lag och får lösa uppgifter inom skolans alla områden.


                                              



Kiruna, styrelsefoto och kårfrukost

Nu var det en vecka sen bloggandet. Först universitetsstyrelsemöte i Kiruna, sen sjuk, sen helg. Men nu så!

Universitetsstyrelsemötet först. Jag var i Kiruna i två dagar med universitets styrelse och diskuterades LTU:s nutid och framtid. Det var otroligt intressant och lärorikt och gav en mycket större helhetsbild av hela universitetet. Det är också bra kontaktskapande, man utbyter erfarenheter och tar hjälp av ordförandena för Luleå Studentkår och Teknologkåren och  får bra kontakt med medlemmarna i universitetsstyrelsen. Lars-Eric Aaro som sitter i styrelsen och som  är Direktör, Technology and Business Development. på LKAB (det kursiva klippte jag ut från LKAB:s sida...) erbjöd sig dels att komma och hjälpa styrelsen komma igång och dels att komma och hålla föredrag på skolan om att starta företag. Tack tack säger jag och tackar kontaktskapandet.

Att Kiruna sen var otroligt vackert och att vi fick bo på hotell och äta fantastisk  middag på LKAB:s bolagshotell gjorde ju inte saken sämre... :-)

Styrelsefoto då. Min vän Emma hemifrån Dalsland var på besök i helgen och eftersom hon är en duktig fotograf fick hon knäppa styrelsebilder. Inom kort kommer det finnas bilder på oss på hemisdan och på ett presentationspapper som kommer sättas upp i skolan.

Och så..
Kårfrukost imorgon klockan halv nio. Missa inte!

Rosor till lärare?

Jag hade informellt möte med Sebastian häromdagen, det vill säga jag halvlåg i soffan på kontoret och han satt på soffkarmen, allt i bästa terapistil. Nu avhandlades inga terapeutiska privata frågor utan snarare hur man sköter sin proffesionalitet och hur studentkåren och personalkåren ska förhålla sig till varandra.

Efter en stunds diskuterande kom vi fram till att det är ju bra med en balans mellan gnäll och beröm. Gnäll kommer vi ofta med men berömet kanske inte når personalen lika ofta. Vi funderade på hur man på ett smidigt sätt kunde visa uppskattning till lärare och personal och kom på rosor.

Vadå och hur då rosor?

Vårt förslag är att studenter skickar in förslag till oss (eller vi kommer på själva) någon ur personalen som behöver bli uppmärksammad. Vi åker och köper en ros med lite grönt, skriver en motivering på kortet, undertecknar med Piteå Studentkår och hänger på vederbörandes dörr. Alla vill väl känna sig uppskattade och förhoppningsvis sporrar detta fler ur personalen att vilja få en ros.




Vad tycker ni om förslaget?



Självkänsla nu - självkänsla LTU!

Jag och Sanna Rådelius (ansvarig för studentrekrytering) har precis haft möte. Vi pratade om den här skolans dåliga självkänsla, att man oftast fokuserar på det som är dåligt istället för att se alla möjligheter som finns. Förutom SMASK är vi också en i princip traditionslös skola. Kanske kunde skapade traditioner vara ett sätt att höja värdet på oss själva?

Vi spånade fram och tillbaka hur man kunde komma åt det där självkänsleproblemet och enades om att det började låta som en sån där självhjälpskurs. Som en travesti på Mia Törnblom skapade vi en fånig slogan: Självkänsla nu - självkänsla LTU! Egentligen måste ju hela  Luleå Tekniska Universitet integreras om sloganen ska gälla, men ändå.

Hur som helst så ska vi kalla till ett möte med mig, Sanna, klubbmästare, skolans utbildningsledare, Roger Norén på Acusticum och Eva Riklund för att diskutera den här självkänslofrågan och kanske komma fram till något.

Skulle egentligen skriva om fler spontana möten som ägt rum under veckan, men nu är det visst lunchdags. Jag återkommer.

En mycket trött kårordförande...

...sitter på sitt kontor idag. Har laddat upp med te och kakor för att vara på topp.

Var på rektorslunch igår i Lule och träffade de andra kårordförandena samt rektor, prorektorer och förvaltningschefen vid LTU. Diskuterade ltie om hur lärare får behandla studenter, det var intressant. Nästa vecka är det dags igen, då ska universitetets styrelse till Kiruna på två dagars möte. Det är intressant att få ta del av beslut på allra högsta nivån, ger mig en större helhetsbild.

Imorgon är det dags för första riktiga styrelsemötet. Vi ska göra en planering över höstterminen och diskutera bostadssituationen. Det är tydligen svårt för nya ettor att få bostad så skolan vill veta hur vi ställer oss till vilka studenter som får bo i studentbostäderna. Räcker det om de läser en kurs? Jag har diskuterat frågan med en vän och den är inte lätt. Så fort vi tyckte vi hade en lösning så såg vi frågan från en annan vinkel istället. Det verkar som problemet mer är att PiteBo har för få studentbostäder än att det är en massa studenter som bor på Ankars på övertid. Får se vad styrelsen säger.

Gårdagens citat: "Högskoleverket är värre än Svenska Kyrkan, där får man aldrig syndernas förlåtetelse..." (LTU:s förvaltningschef Staffan Sarbäck efter att han hört att Högskoleverket fortfarande  under sina föreläsningar använde Piteå som dåligt exempel för en grej som hände för flera år sen)

Dags att ta tag i posthögen.

På kurs i Converseland

När jag skulle packa inför utbildningsdagarna i måndags bestämde jag mig för att låta mina älskade Converse-skor få vara kvar hemma till förmån för något mer neutrala skor. Man vill ju ge ett professionellt intryck.
Sen kom jag till Mariefred och utbildningsdagarna och efter att ha tittat på de andra deltagarnas fötter insåg jag att det fanns ett visst samband mellan att vara kåraktiv och ha Converse-skor. Alltid lär man sig något nytt.

Utbildningsdagarna var hur som helst väldigt bra. På tre dagar hann jag få föreläsning av arbetsgivaralliansen, CSN, högskoleverket, Diskrimineringsombudsmannen, Sveriges Förenade HBTQ-studenter, doktorandkommitén, en representant från riksdagens utbidningsutskott och säkert något mer. Jag blev mer medveten om vad SFS (Sveriges Förenade Studentkårer) kan göra för oss (bland annat kan vi få gratis juristhjälp) och framförallt utbytte jag erfarenheter och knöt kontakter med en rad andra studentkårer runt om i Sverige. Jag fick med mig massor av idéer med mig hem och en rad kontakter som man kan ringa och be om hjälp eller fråga hur den och den kåren har gjort i en viss fråga. Mycket bra alltså. Att sedan både mijön och maten var helt fantastisk gjorde ju inte saken sämre.

På måndag ska jag på rektorslunch i Luleå och bland annat fråga hur det går med LTU:s ombyggnad av sin röriga hemsida, men på tisdag, onsdag och torsdag sitter jag på kontoret 10-12. Välkomna upp då!



Första skoldagen...

...var det idag för oss som inte har blivit nollade. Gemensam upptakt i Studio Acusticum med uruppförande av ett körstycke som Mathias Lundqvist, pianolärare på skolan, hade skrivit och som de nyblivna ettorna framförde. Rolig idé med gemensam körövning på nolle-P tycker jag.

Sen var det jobb som väntade. Har redan jobbat fyra timmar idag med diverse saker som att skriva rapport till universitetsstyrelsen i Luleå om vad vi gjort hittills, sitta adjungerad på KiP:s (Kårhuset i Piteå) styrelsemöte, besvara olika mail och skriva kom-ihåg-lappar om sånt som studenter sagt i förbigående att de vill at PiSk ska ta tag i. Mer jobb väntar - klockan sex kommer styrelsen hit hem på informellt lära-känna-fika. Jag ska alldeles strax ställa mig och baka bröd.

Imorgon klockan halv fem på morgonen går flygtaxin till Kallax för att ta mig till Stockholm och Sveriges Förenade Studentkårers Utbildningsdagar, där jag enligt SFS hemsida "får möjligheten att träffa andra kåraktiva, utbyta tankar och skapa nätverk samt veta hur du på bästa sätt kan använda dig av SFS presidium, kansli, styrelse och doktorandkommité. Utbildningsdagarna kommer innehålla pass med arbetsgivaralliansen, högskoleverket, CSN, statssekreterare Per Honeth, diskrimineringsombudsmännen samt en rad andra." Man får hoppas att jag kommer hem som en mycket klokare kårordförande efter alla de där passen. Det kan nog bli intressant.

Nu blir det brödbak.


 


RSS 2.0